Türkiye Çikolata ve Şekerleme Sektörü

28 Nisan 2014

 

Bir yılda 3,1 milyar dolar çikolata ve şeker tüketiyoruz...

Türkiye'de şeker ve çikolata pazarının büyüklüğü 3,1 milyar doları aştı. Tüketimin üçte biri Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında gerçekleşiyor. Bu dönemde, çikolata ve kişi başına düşen şeker ortalama 1 kilogram. Son yıllarda yabancı şirketler sektöre ilgi duymaya başladı ve ihracat 2 milyar dolara ulaştı. Üretimi yapan fabrikalar ağırlıklı olarak Anadolu'da ve sektörün yıllık büyüme oranı yüzde 10'a ulaşmıştır.

Son yıllarda şeker ve çikolata pazarı %10 büyüdü ve Türkiye' de 3,1 milyon dolar ciroya ulaştı. Kişi başına düşen yıllık tüketim 1 kg iken, Ramazan ve Kurban Bayramlarında bu rakam, 2,5 kg.

Türkiye'de şeker ve çikolata ihracatı 2 milyar doları aştı ve Türkiye dünyanın çikolata merkezi olan Belçika ve Avusturya'nın önemli ihracatçısı haline gelmiştir.


Çikolatanın %45'i Marmara Bölgesi tarafından tüketiliyor...

Marmara Bölgesi gelir düzeyi ile orantılı olarak diğer bölgelere göre daha fazla çikolata tüketiyor. Çikolatanın yaklaşık %45'i Marmara Bölgesi tarafından tüketiliyor. Diğer bölgelere göre Marmara Bölgesi'nde ambalajlı ürünler daha fazla tercih ediliyor.

Amaç 2,5 milyar dolar...

Yapılan bir panelde, ihracatın önemli ölçüde arttığı belirtilerek, sektörün ihracat hedefinin 2012 yılında 2,5 milyar dolar olduğu belirtilmiştir.

İhraç edilen başlıca ülkeler, Avrupa Birliği, Kuzey Afrika ülkeleri, Rusya, Suudi Arabistan, ABD, Türki Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Uzak Doğudur.

1980 yıllarında yapılan teşvikler sektörün iyileşmesini sağlamıştır. Bu iyileştirmeler sadece çikolata ve şekerleme sektörünün iyileşmesini sağlamamış ilişkili sektörlerinde iyileşmesine neden olmuştur.

İlgili sektörler; bazı hammadde, yardımcı madde ve ambalaj ürünleri üreten sektörlerdir. Bugün; Türkiye, çikolatanın beşiği olarak kabul edilen Belçika ve Avusturya'ya çikolata ihraç eden bir ülke haline gelmiştir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.