Kahve İçin En İdeal Ambalaj Hangisidir?

01 Temmuz 2020

Kahvenin kaynağı ve nasıl keşfedildiği ile ilgili çok sayıda farklı efsane var. En yaygın efsane, çoban Kaldi, Doğu Afrika’da, bir gece dağın yamacında hayvanlarına bakarken hayvanlarının tuhaf davrandığını fark etti. Bu keçi sürüsü kahve bitkisinden yedikten sonra çobanı bütün gece uyutmamıştır. Çoban bu bitkiyi alıp bir grup keşişe götürür ve daha uzun süre dua seanslarının yapılmasına yardımcı olur. Bu hikaye gerçek midir bilinmez ama bugün pek çoğumuzun bildiği hikayedir ve böylelikle kahvenin her çeşit ekonomik düzeyde insanın sofrasına girmesinin başlangıcıdır. 


Kahvenin özelliklerine baktığımızda aslında bilinenin aksine sağlığı tehdit eden zararlı bir yanı yoktur. Bir fincan kahvedeki 50 mg kafein vücuttan kolaylıkla atılır. Sağlığa olmasının aksine pek çok yararlı yanı vardır. Kan dolaşımını sağlıyor, baş ağrılarını geçirir, sindirime yardımcı olur. Ancak her şeyin çoğunun zarar olması gibi kahve de fazla içildiği zaman zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plana çıkarak uykusuzluk, sinir bozukluğu ve çarpıntı yapar.

Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır gibi sözlerle bizim de kültürümüzde ayrı bir yer edinen kahve bu yazımızın konusu. Tadının ve kokusunun güzel olması tüketicilerin en çok dikkat ettiği şey. Peki bir kahvenin tadını nasıl koruyabiliriz? Nasıl ilk günkü gibi taze kalır? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve bu yazımızda kahvenin nasıl saklanması gerektiğiyle ilgili bilgileri biraraya getirdik.  Bu yazımız özellikle kahve satanlar için önemli bilgiler içermektedir. Hepimizin hemen hemen her gün içtiğimiz kahvenin, yaklaşık 600 yıllık acı tatlı uzun bir geçmişi var. Bu yüzden öncelikle kahvenin kısa tarihinden, özelliklerinden bahsedeceğiz. Daha sonra da nasıl saklanması gerektiğine değineceğiz.

Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır gibi sözlerle bizim de kültürümüzde ayrı bir yer edinen kahve bu yazımızın konusu. Tadının ve kokusunun güzel olması tüketicilerin en çok dikkat ettiği şey. Peki bir kahvenin tadını nasıl koruyabiliriz? Nasıl ilk günkü gibi taze kalır? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve bu yazımızda kahvenin nasıl saklanması gerektiğiyle ilgili bilgileri biraraya getirdik.  Bu yazımız özellikle kahve satanlar için önemli bilgiler içermektedir. Hepimizin hemen hemen her gün içtiğimiz kahvenin, yaklaşık 600 yıllık acı tatlı uzun bir geçmişi var. Bu yüzden öncelikle kahvenin kısa tarihinden, özelliklerinden bahsedeceğiz. Daha sonra da nasıl saklanması gerektiğine değineceğiz. Kısaca kahvenin hikayesine ve özelliklerine değindikten sonra kahvenin nasıl saklanması gerektiğiyle ilgili bilgilere geldik. Kahve toplandığı zaman küçük sulu bir meyvedir. İlk kahve poşeti olarak kağıt paketler görülmektedir. Daha sonra poşetlerin içine iki kağıt kullanılmış fakat birtakım problemler ortadan kalkmamıştır. Böylelikle iç kısma film çekilmiştir. Poşetin içine çekilen bu film, malzemeye mükemmel bir gaz geçirimsizlik özelliği vermiştir. Kahve, satılacağı şekle göre çekirdek olarak veya öğütülerek hemen paketlenmelidir. Kahvenin, tüketileceği zamana kadar özelliklerini kaybetmemesi için geliştirilen paketleme şekilleri şöyledir:

Yastık poşet: 
Bu poşetlerde 100 gr olarak satışa sunulur. Özel ambalajında son kullanma tarihine kadar ilk günkü tazeliğinde korunur. Tavsiye edilen raf ömrü 8 aydır.

Teneke kutu ambalaj: 
250 ve 500 gr olarak satışa sunulmuştur. Tavsiye edilen raf ömrü 18 aydır.

Cam kavanoz: 
100 ve 200gr olarak satışa sunulur. Daha çok instant ve filtre kahve çeşitleri bu şekilde atılmaktadır.

Vakumlu ambalaj: 
En uzun süre saklama imkanı olan paketleme şeklidir. Öğütlmüş kahve, özel ambalaj malzemesinden yapılmış poşetlere doldurulur. Ardından otomatik vakum makinelerinde ambalaj içindeki hava alınarak bu poşetler kapatılır. Vakum ambalajlarda 250 ve 500 gr olarak satışa sunulan öğütülmüş filtre ve espresso kahveler, özel ambalajında son kullanma tarihine kadar ilk günkü tazeliğinde korunur. Tavsiye edilen raf ömrü 24 aydır. Kahve özellikle son zamanlarda vakum altında paketlenip poşete konulmaktadır.

Bu işlem için en uygun ambalaj şeklinden biri olan poşetler malzemelerin birleştirilmesiyle tetrahedral yapıda üretilmektedir. En ideal kahve ambalajı: Papirus'un ürettiği kahve poşetleridir. Çünkü kahve poşetlerimiz ısıyla kaynak yapılıp üretildiği için kahveyi doldurduktan sonra ağzını siz de ısıyla kapadığınız zaman dış etkilerden ürününüzü tamamen korumuş olursunuz. Aroması kaçmaz, başka kokuyu içine almaz. Nemden ve gaz giriş çıkışından korumuş olursunuz. Böylece daha uzun süre kahvenizin tazeliğini muhafaza etmiş olursunuz. Poşetin şekli itibariyle de vitrinde güzel bir görünüş elde edebilirsiniz. 2 katlı, 3 katlı ve 4 katlı olmak üzere 3 çeşit kahve poşetlerimiz mevcuttur. 2 katlı poşetlerimiz kağıt polietilen, 3 katlı poşetlerimiz çizgili kraft alüminyum polietilen ve polyester kuşe polietilen olmak üzere iki çeşittir. 4 katlı poşetlerimizin ise polyester, kuşe ve alüminyum polietilen çeşitleri vardır. Kahve çok çabuk bozulabilen bir madde olduğu için saklama koşullarına çok dikkat etmelisiniz ve önlem almak şart. Peki kahvenin ilk günkü tazeliğini korumasını istiyorsanız ne gibi önlemler almalısınız?

Kahvenin tazeliğini koruması için hava ve gün ışığıyla temas etmesini engellemeniz gerekiyor. Bu yüzden hava almadığını emin olduğunuz poşetlerin içine koymalısınız. Ayrıca karanlık ve rutubetsiz bir ortamda saklamalısınız. Müşterilerinize daha iyi bir hizmet sunmak için kahvelerinizi en uygun koşullarda, tazeliğini koruyan poşetlerde saklamalısınız. Böylelikle satışlarınızı arttırarak pazar payınızı genişletebilirsiniz. Unutmayın müşteriler satın aldığı şeyin kalitesine ve tazeliğine çok dikkat etmektedirler. Bu nedenle siz de kahvelerinizi en iyi şekilde saklayan poşetlere koymalı, poşet alırken buna dikkat etmelisiniz. Papirus’un kahve için ürettiği poşetler; kahveyi neme, havaya, ışığa karşı koruyarak, tadında ve tazeliğinde değişiklikler olmasını engeller.

206 ve 208 kod ile başlayan ürün guplarımız, kahve için oldukça uygun poşet ve ambalajlardır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.