Neden Kuruyemiş Tüketiyoruz?

02 Eylül 2014

Türk mutfağının zenginliğinin bir başka somut örneği de, kuşkusuz kuruyemişlerdir. Çok çeşitli kuruyemişler her biri ayrı lezzette yiyecek kültürümüzü süslerler. Kuruyemişleri tüketme zamanına baktığımızda özellikle yılbaşı zamanında bir artış olduğunu görmek mümkün. Özellikle kış aylarında tüketim oranı daha da artıyor. Kötü hava koşulları nedeniyle tüketicinin kuruyemiş aldığını gözlemlemek mümkün. Yapılan araştırmalar sonucunda insanların çoğunlukla evde televizyon karşısında bir şey izlerken kuruyemiş yediği gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra yaz aylarında da açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte ay çekirdeği tüketiminde artış söz konusudur. Yani genel olarak kuruyemiş sezonundan ziyade kuruyemiş çeşitlerinden bazıları daha çok kış aylarında, bazıları da yaz aylarında tercih ediliyor.

Peki neden kuruyemiş tüketiyoruz nedenleri neler diye bakarsak

1.Doymamış yağ asitlerinden olan ve kalp damar sağlığını koruyan omega 3 yağ asitlerinden zengindir.

2.E vitaminin en zengin kaynağıdırlar.

3.Protein içeriği yüksektir ve vücut için elzem olan bazı bitkisel kaynaklı proteinleri içerirler.

4.İçerdikleri posa (lif) sayesinde kolesterolün düzenlenmesinde görev alırlar ve bu sayede kalp ve damar sağlığını korurlar.

5.Sindirim ve emilim sistemlerinin çalışmasına destek olacak besin öğeleri içerirler.

6.Antioksidan özellikteki birçok biyoaktif bileşeni içerirler bu sayede önemli bazı kanserlerim gelişimini engellerler.

7.Kalsiyum içerdikleri için kemik ve eklem sağlığı için önemli bir besin kaynağıdırlar.

8.Kas kasılması ve gevşemesi için gerekli olan kalsiyum ve magnezyumu ideal bir dengede bulundururlar.

9.Bitkisel kaynaklı demirin üzüm ve pekmezden sonra en önemli kaynağıdırlar, aneminin tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilirler.

10.Sodyum içeriği düşüktür. Tuz eklenmeden hipertansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. 

Kuruyemişler diğer gıdalarla kıyaslandığında düşük nem oranına sahip ürünlerdir. Bu nedenle uygun bir ambalaj içerisinde muhafaza edilmelidir. Kuruyemişlerinizi koyacağınız poşeti özenle seçmelisiniz. Üründe istenen gevrek yapı nemin etkisiyle özelliğini kaybetmektedir. Bu nedenle kuruyemişler, oksijen ve nem geçişine imkan vermeyecek şekilde uygun poşetler içerisinde kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Kuruyemişler; hava, ışık ve ısıya duyarlıdır. Poşetler bayatlama ve bozulmayı yavaşlatır. Hava, ısı, ışık arasında poşetler bir bariyer görevi görür. Böylelikle ürünler tazeliğini daha uzun süre korur. Uygun poşetlerde saklanmayan kuruyemişlerde ürünler acılaşarak kötü bir tada sahip olur.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.