2020 Yılındaki Kakao Kıtlığına Yeni Yorumlar

10 Şubat 2015

 

  

‘Çikolata Severlere Şok Haber’ başlıklı yazımızda 2020 yılında yaşanacak olan kakao kıtlığından bahsetmiştik. Her geçen gün konunun ciddiyetiyle ilgili büyük çikolata şirketleri açıklamalarına devam ediyor. Independent gazetesinin yer verdiği haberi biz de sizler için derledik.  Dünya çikolata kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya. Pazarda önemli rol oynayan büyük çikolata firmaları uyarılarına devam ediyor. 

Dünyaca ünlü Barry Callebaut Grup 2020 yılında yaşanabilecek olan kakao kıtlığı ile ilgili endişelerini dile getirdi. Yaşanacak bu kıtlık şimdiden etkilerini göstermeye başladı. Çikolata fiyatları geçtiğimiz yıllara nazaran cep yakıyor.  Mars Inc firması ise durumun başka boyutuna dikkat çekti. Gelecekte yaşanacak olan kakao kıtlığı ulusal düzeyde pazarı etkilemesinin yanı sıra sıradan tüketicileri de etkileyeceğini belirtti.

     

Mars Çikolata’nın başkanı olan Fiona Dawson 2012 yılında kakao sektörünü uyararak 2020 yılına gelindiği zaman kakao kıtlığı yaşanılacağını belirtmişti. Bu kıtlığın nedenlerinin kakao çiftlikleri üzerinde bulunan ekonomik ve çevresel baskılar olduğunu açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl Kenedy’s Confection magazin dergisinin editörü Angus Kennedy çikolatanın geleceğinin tehdit altında olduğunu belirtmişti. ‘Geleceğin çikolatası’ nın içinde tadını bile alamayacağımız kadar küçük kakao bulunacağını ekleyerek bugün sevdiğimiz ve bildiğimiz çikolatayla alakası bile olmayacağını söylemişti.

Barry Callebaut kakao ücretleri 2013 ve 2014 yıllarında çok ciddi bir artış gösterdiğini belirtti. Bu ücret artışının nedenlerinin ise çok açık olduğunu, bazı Batı Afrika ülkelerinde yaşanan Ebola virüsü ve El Nino kasırgasının yol açtığı tahribatlar gösterilebileceğini söyledi.

Kıtlık uyarılarına rağmen çikolata talebi hem Asya’da hem de Avrupa ülkelerinde gün geçtikçe artmakta.
Güney Amerika’da çikolata pazarı

Aslında pazardaki önemli şirketler yaşanacak olan kıtlıkla ilgili geçtiğimiz yıllarda uyarılarda bulundu. Ancak 2015’e geldiğimizde hala önlemler alınmadığı görülüyor. Bu da yeni bir kaygıyı doğuruyor. Doğayı Koruma Kurulu’ndan John Mason 2010 yılında 20 yıl içinde çikolatanın havyar gibi olacağını öngörmüştü.
Çikolata da tıpkı havyar gibi o kadar nadir ve pahalı olacak ki orta sınıftaki bir insanın alabilecek maddi durumunun olmayacağını belirtmişti.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.